TAK-index

De TAK-index, eigenlijk Takkeweer-index (of helemaal voluit Oud-Neêrlandsche Graftakkeweer-index 3) is een humoristisch bedoelde weergave van de gevoelstemperatuur. De curve is gebaseerd op de windchillberekening, aangevuld met straling en windrichting. Die laatste is nodig omdat mensen chagrijninger worden van winden uit de twee noordkwadranten dan uit de twee zuidkwadranten, vertaald naar de temperatuur door bij deze richtingen de windcomponent in de windchill dubbel te tellen.

Het doel van de Takkeweer-index is een voortgaande weg via experimentatie en bevinding om uiteindelijk te komen tot een betere inschatting van hoeveel dramatischer de Nederlandse temperatuur op (met name) natte gure winterdagen voelt ten opzichte van de leugenaar in de weerhut.

Op de index moet men zeker geen beslissingen baseren.

De gevoelstemperatuur kan in de huidige rekenmethode TAK-3 alleen lager zijn dan de gemeten temperatuur. Wanneer er een nieuwe bereking/formule wordt opgesteld om ook op broeierige zomerdagen het omgekeerde te kunnen bereiken (TAK-4) is nog niet bekend. Het blijft tenslotte hobbywerk.