Meten is (z)weten

De golf aan hitterecords is ook aan Holsloot niet voorbij gegaan. We hebben een nieuwe topwaarde.

Het zal niemand zijn ontgaan (zelfs vakantiegangers niet) dat in Nederland en de landen om ons heen de afgelopen week indrukwekkende nieuwe maximumtemperatuurrecords zijn neergezet. In het zuidoosten van het land zijn vandaag meerdere stations boven de veertig graden uitgekomen (topwaarde 40,7 in Eindhoven) en het oude record van Warnsveld is op niet mis te verstane wijze te kijk gezet: 38,6 graden, daar kwam zelfs Holsloot bijna aan.

Het oude stationsrecord uit 2003 bedroeg precies 36,0 graden. Vorig jaar zijn we daar mogelijk een keer overheen gegaan, maar die meting is verricht aan de gevel van een gebouw en is daardoor niet meegenomen als valide. De veel oudere meting uit 2003 was wel op correcte wijze verricht en die hield daardoor als een klein Gallisch dorpje weerbarstig stand in het geweld van 2006 en 2018. Tot vandaag dan. 38,3 graden werd het in de hut op de vlakte.

In een schroeiende hitte die de vlakte honderden jaren niet heeft aanschouwd stond daar het weerstation. De meetmast zo heet dat hij niet aan te raken was zonder dat je handen naar barbecue gingen ruiken, en waarmee meteen bewezen was dat je de thermometer beter in een weerhut kan zetten in plaats van de meegeleverde schotelhutjes van fabrikant Davis. Met gekruiste vingers werd de situatie aanschouwd. De zaak stond en functioneerde – niet aanraken, niets doen, alleen maar hopen dat ie het zou houden.