Over weerstation Holsloot

Weerstation Holsloot bevindt zich in het oosten van Drenthe. De opstelling staat in het vrije veld in een dunbevolkt gebied met grasland zonder gebouwen, bomen of andere verstoringen.

Sinds 1998 worden er metingen verricht. Vanaf 2001 nam dit een regulier karakter aan met analoge instrumenten, maar pas in 2019 ging weerstation Holsloot als een van de laatsten in zijn soort digitaal. Het station is vrijstaand opgesteld in een weidegebied. Rond het station zijn tot op een paar honderd meter afstand geen objecten hoger dan draadpaaltjes en af en toe een baal hooi of een voorbijrijdende trekker.

Onderhoud en uitbouw van het weerstation wordt verricht vanuit hobbymatige motivatie.

  

Deelname in meetnetten

Weerstation Holsloot hangt in een aantal meetnetten waarin ook een groot aantal andere weerstations in binnen- en buitenland deelnemen. De waarnemingen worden iedere tien minuten automatisch doorgestuurd aan meetnetten zoals WOW (KNMI), Sylphide (Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie) HWA, AWEKAS en Wunderground. Neerslaggegevens of andere opvallende metingen worden ook doorgespeeld aan de verzorger van het regionale weerbericht in Drenthe, Noorderweer. Voor een vlotte blik (hoe hard waait het, hoeveel regen viel er vannacht?) en voor inzicht in lopende campagnes worden de gegevens ook op deze website getoond.

  

Metingen worden verricht met instrumenten die automatisch hun data doorgeven. De meetlocatie ligt in een weidegebied dat zelf in een rivierdalletje ligt. Deze locatie is gebonden aan een paar regels en kent uitdagingen. Het onderhouden van een weerstation is tevens een samenspel van passie, techniek en ook van anderen op wier expertise een beroep is gedaan.

Lees verder over instrumenten en metingen of over de meetopstelling.