Weerstation Holsloot

Weerstation Holsloot bevindt zich in het oosten van Drenthe. De opstelling staat in een dunbevolkt gebied met grasland zonder gebouwen, bomen of andere verstoringen.

Sinds 1998 worden er metingen verricht. Vanaf 2001 nam dat een regulier karakter aan met analoge instrumenten, maar pas in 2019 ging weerstation Holsloot als een van de laatsten in zijn soort digitaal. Het station is vrijstaand opgesteld in een weidegebied. Rond het station zijn tot op een paar honderd meter afstand geen objecten hoger dan draadpaaltjes, af en toe een baal hooi of een voorbijrijdende trekker.

Onderhoud en uitbouw van het weerstation wordt verricht vanuit hobbymatige motivatie.

  

Deelname in meetnetten

Weerstation Holsloot hangt in een aantal meetnetten waarin duizenden andere weerstations in binnen- en buitenland ook deelnemen. De operationele waarnemingen worden iedere tien minuten automatisch doorgestuurd aan o.a. WOW (KNMI), Sylphide (Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie) HWA, AWEKAS, Madis, Windy en Wunderground. Neerslaggegevens of andere opvallende metingen worden ook doorgespeeld aan de verzorger van het regionale weerbericht in Drenthe, Weerexperts. Voor een vlotte blik (hoe hard waait het, hoeveel regen viel er vannacht) worden de gegevens ook op deze website getoond, rechtstreeks op de voorpagina.

Metingen worden verricht met instrumenten die automatisch hun data doorgeven. Naast operationele metingen zijn er ook instrumenten opgesteld voor experimenten en campagnes, soms in groter netwerkverband. Sommige van die instrumenten hebben een dubbelrol omdat ze permanent zijn opgesteld, waardoor ze historisch gegroeid ook onderdeel van de operationele metingen zijn geworden. Dat geldt voor de tweemeterwind, tienmetertemperatuur en de diffuse stralingsmeting. Andere instrumenten worden uitsluitend voor onderzoek en campagnes gebruikt. Hun aanwezigheid of doel kan tijdelijk zijn en kan veranderen naargelang er een nieuw onderzoek start. De metingen van deze instrumenten zijn ook via deze website in te zien, want het ontsluiten van interessante observaties voor wie er gebruik van kan maken is een nuttig doel op zichzelf.

  

De meetlocatie ligt in een weidegebied dat zelf in een rivierdalletje ligt. Deze locatie is gebonden aan een paar regels en kent uitdagingen. Het onderhouden van een weerstation is daarbij een samenspel van passie, techniek en ook van anderen op wiens expertise een beroep is gedaan.

Lees verder over instrumenten en metingen of over de meetopstelling.